Κατασκευή Ηλεκτρονικού Καταστήματος – Eshop
Αλήθειες και μυστικά για nο expert
Η κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος – eshop – είναι πλέον μια αναγκαιότητα. Είναι ένας επιχειρηματικός μονόδρομος για να ανταγωνιστεί ένας επιχειρηματίας τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου του. Σκοπός φυσικά είναι η πώληση είτε για να επιβιώσει επιχειρηματικά είτε για να αναπτυχθεί περαιτέρω.
“Μια από τις επιχειρηματικές αρχές είναι να είσαι “εκεί” που είναι και οι ανταγωνιστές σου”
Οι περισσότεροι όμως δεν ξέρουν τι να προσέξουν και τι να περιμένουν πριν την δημιουργία του eshop τους.
Τι να προσέξω κατά την δημιουργία ενός eshop;
Ας πούμε τα μυστικά και τις αλήθειες της κατασκευής eshop, που τα κυριότερα είναι:
-Στρατηγικός σχεδιασμός eshop
To A και το Ω της δημιουργίας ενός eshop είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του. Κανένας μηχανικός δεν θα έφτιαχνε ένα σπίτι, χωρίς να το είχε σχεδιάσει εξ αρχής. Το ίδιο και ένα eshop. Η καταγραφή ανταγωνισμού, η προβολή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το προφίλ των αγοραστών, η ροή περιήγησης επισκέπτη στο site, το “UX/UI”, ο σχεδιασμός SEO” κ.α. είναι μόνο μερικά από’ αυτά που θα χρειαζόταν να συμπεριλάβουμε στον στρατηγικό σχεδιασμό του ηλεκτρονικού μας καταστήματος.
Η αλήθεια είναι πως όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και όμως ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν σοβαρά αυτή την παράμετρο. Θα δώσουν ελάχιστη σημασία κυρίως προς χάριν ταχύτητας, του όγκου εργασιών που έχουν αναλάβει και πολλές φορές λόγω έλλειψης επαρκών γνώσεων. Το αποτέλεσμα είναι να κατασκευαστεί ένα website χωρίς ταυτότητα και λόγω ύπαρξης.
Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε, γενικότερα για ένα project, την σχέση ανάμεσα στο χρόνο σχεδιασμού και στο κόστος υλοποίησης, σε τρεις χώρες του κόσμου με διαφορετική κουλτούρα στην εκπόνηση επιχειρηματικών project. Δεν είναι μυστικό άλλωστε…
– Hosting eshop
Η εταιρεία που θα φιλοξενήσει (hosting) την σελίδα ή το eshop μας, θα διαδραματίσει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Είναι το βασικό συστατικό σε μια πλειάδα από δομικά στοιχεία που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο eshop, όπως π.χ.
– H ταχύτητα του eshop
Περιλαμβάνει την αίσθηση που απολαμβάνουν οι user και φυσικά την ταχύτητα που αντιλαμβάνεται η μηχανή αναζήτησης της Google. Η ταχύτητα είναι το μόνο από όλα στοιχεία που δίνει η ίδια η Google πως παίζει ρόλο στην κατάταξη των οργανικών της.
Mε τους user να έχουν παραπάνω υπομονή από την Google για να ανοίξει μια σελίδα…!
Και φυσικά έλλειψη ταχύτητας σημαίνει “πέναλτι” στα οργανικά αποτελέσματα της Google.
– Shared hosting
Οι ανάγκες για hosting χρονικά είναι διαφορετικές. Οι απαιτήσεις στις αρχές που έχει φτιαχτεί το website είναι χαμηλές γιατί το “traffic” μας θα είναι χαμηλό. Ενώ, θα είναι πολύ περισσότερες μετά από 3 – 4 χρόνια όπου το “traffic” μας θα είναι πολλαπλάσιο. Οπότε ένα “οικονομικό” shared hosting θα ήταν ιδανικό στην αρχή και εφιάλτης όταν το eshop μας μεγαλώσει. Και αυτό οφείλεται σε δύο πολύ σημαντικά συστατικά του hosting:
– το bandwidth,
δηλαδή η ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στους users και τον server. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην αρχή για το bandwidth είναι, να είναι unlimited (αμέτρητο εύρος) και
– η χωρητικότητα που μας δίνεται στο δίσκο / server να είναι επαρκής.
– hosting σε ελληνικούς server και ip,
σημαντικό για τα website που αναφέρονται στην ελληνική αγορά.
– τεχνικά χαρακτηριστικά του server
να είναι ισχυρά και προτείνεται Full SSD/NVMe δίσκοι.
Επίσης σημαντικά η
– κυβερνοασφάλεια και
– η τεχνική υποστήριξη
του παρόχου hosting.
Προσωπικά μια συμβουλή που πάντα κρατώ είναι πως το hosting των eshop πρέπει να γίνεται σε εταιρείες που ασχολούνται επαγγελματικά μόνο με αυτό.
– Update δομικών στοιχείων για hosting.
Υπάρχει και ακόμα μια κατηγορία στοιχείων που συνθέτουν έμμεσα το hosting όπως, π.χ. το επίπεδο της php, nginx server, speed kit extensions, gzip compression και πολλά άλλα που πρέπει να εμβαθύνει κάποιος υπερβολικά για να καταλάβει και που στην αρχή δεν χρειάζεται να ξέρετε.
Συμπερασματικά, για τον στρατηγικό σχεδιασμό μπορούμε να πούμε, ότι όσο πιο πολλά μάθουμε αναφορικά με τα τα συστατικά ενός επιτυχημένου eshop τόσο καλύτερα θα το σχεδιάσουμε.
Ενώ, για το hosting είναι αρκετά αυτά που θα πρέπει να έχουμε κατά νου με σημαντικότερο την ταχύτητα που εξαρτάται από το “trafic” του e-shop μας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του server που μας φιλοξενεί. Ελληνικοί server και ip προτιμούνται.
Πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η εμπιστοσύνη και η καλή συνεργασία με τον πάροχο.
Σημαντικά ακόμα συστατικά για την κατασκευή ενός επιτυχημένου eshop και που θα εξετάσουμε αναλυτικότερα σε επόμενα άρθρα μας, είναι:
-
Ταχύτητα loading του eshop
που εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, εκτός του Hosting που αναλύσαμε, όπως:
-
Χρήση CDN,
-
Λάθη στο Chrome inspector. Για το Google Inspection πάτε στην σελίδα του eshop και πληκτρολογήστε Ctrl+Shift+I ή F12 για Windows.
-
Μέγεθος της σελίδας
-
Πολλά από αυτά μπορούν να αναλυθούν με μια επίσκεψη στην σελίδα PageSpeed insights
-
SEO/SERP με σημαντικότερα επιμέρους τμήματα
-
Εγγραφή στο Search console
-
Επικεφαλίδες
-
Πρωτοπορία στο περιεχόμενο
-
Πλήθος των plugin ή των features που χρησιμοποιούνται
-
Maintenance και update
-
Backlinks
-
Αρθρογραφία
-
-
Ψηφιακή Διαφήμιση. Είναι πολύ που μας υπόσχονται ότι θα μας βγάζουν πάντα πρώτοι στην Google εννοώντας τις πληρωμένες διαφημίσεις.
-
Τι να προσέχουμε για μια πετυχημένη online διαφήμιση. Πότε μας κοροϊδεύουν;
-
-
CAC (Customer Ascuition Cost).
-
Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντικό;
-
Γνώσεις και προσωπικό που χρειάζονται στην διαχείριση ενός eshop.
-
Πόσο σημαντική είναι η προσωπική ενασχόληση μας με το eshop;
-
-
Πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα.
-
Τι μας προσφέρουν;
-
Ανάλυση για WordPress και Woocommerce.
-
-
Φτιάχνω μόνος το eshop μου;
-
Τι θα χρειαστώ;
-
Τι να προσέξω;
-
-
Συνδρομητικό eshop.
-
Τι κάνει την ιδέα τόσο ελκυστική;
-
Ψύλλας Δημήτρης
Υπεύθυνος ανάπτυξης της ClickMyWay
Στην ClickMyWay, προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για την κατασκευή ενός συνδρομητικού eshop.